Районна избирателна комисия Ямбол


РЕШЕНИЕ
№ 93-НС
Ямбол, 06.07.2021

ОТНОСНО: Жалба от Калоян Калиманов в качеството му на упълномощен представител на Коалиция БСП за България, за нарушение на чл.183, ал.2 от Изборния кодекс.

В Районна избирателна комисия в Тридесет и първи изборен район – Ямболски е постъпила жалба с вх.№161/05.07.2021г. по входящия регистър на РИК и под №5/05.07.2021г. в регистъра на жалбите и сигналите на РИК от Калоян Калиманов, в качеството му на упълномощен представител на Коалиция БСП за България, относно поставени агитационни материали, тип транспаранти на коалиция  ГЕРБ - СДС в гр.Ямбол,  ул.“Димитър Благоев“, ул.“Граф Игнатиев“,  ул.“Индже Войвода“, бул.“Крайречен“, ул.“Търговска“, ул.“Преслав“, бул.“Европа“, ж.к.“Възраждане“, ж.к.“Хале“, ж.к.“Златен рог“, ул.“Милин камък“, ул.“Любен Каравелов“, ж.к.“Диана“, Индустриална зона, ул.“Индже Войвода“.

В жалбата се твърди, че посочените агитационни материали не отговарят на изискванията на чл.183, ал.2 от Изборния кодекс. Посочената законова разпоредба гласи, че всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле.

Във връзка с така депозираната жалба е сформирана комисия от представители на РИК- Ямбол, предложени от различни партии и коалиции в състав: Яна Първанова, Снежана Енчева и Димитър Събев, която да извърши проверка по същата.

При проверката на място е констатирано, че на  ул.“Димитър Благоев“, ул.“Граф Игнатиев“, ул.“Търговска“, ул.“Преслав“, бул.“Европа“, ж.к.“Златен рог“ са поставени общо 6 броя транспаранти на Коалиция ГЕРБ – СДС. На ул.“Крайречен“, ж.к.“Възраждане“, ж.к.“Хале“, ул.“Милин камък“, ул.“Любен Каравелов“, ж.к.“Диана“, Индустриална зона и ул.“Индже войвода“ не се констатираха от комисията поставени транспаранти на Коалиция ГЕРБ – СДС.

На транспарантите са изобразени квадратче с цифра 5 (пет), символи и наименования на политически партии ГЕРБ и СДС, надпис „Ред в хаоса“ и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, разположен в обособено поле.

Съгласно §1, т.17 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, „Предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса.

С оглед на това, че върху транспарантите е поставена цифра 5 в квадратче, наименованията на политически партии ГЕРБ и СДС, които са регистрирани като коалиция в изборите за народни представители на 11 юли 2021г., слоган на коалицията „Ред в хаоса“ и надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, разположен в обособено поле, РИК-Ямбол приема, че е налице призив за подкрепа на коалиция при участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021г., респективно че гореописаните транспаранти представляват агитационен материал по смисъла на Изборния кодекс.

На посочените агитационни материали, полето с надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ е разположено в обособено поле, което видимо заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал, което е в съответствие с разпоредбата на чл.183, ал.2 от Изборния кодекс.

При това положение, РИК-Ямбол прави извод, че депозираната жалба е неоснователна, тъй като в случая не е налице нарушение на ИК и същата следва да бъде отхвърлена.

Предвид гореизложеното и на основание чл.72, ал.1, т.20 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия в Тридесет и първи изборен район - Ямболски

РЕШИ:

ОТХВЪРЛЯ жалбата от Калоян Калиманов, в качеството му на упълномощен представител на Коалиция БСП за България, за нарушение на чл.183, ал.2 от Изборния кодекс, като НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението подлежи на оспорване пред ЦИК, чрез РИК в тридневен срок от обявяването му по реда на чл. 73 от ИК.

Председател: Ани Стефанова Канева

Секретар: Яна Михайлова Първанова

* Публикувано на 06.07.2021 в 18:45 часа

Календар

Решения

  • № 162-НС / 11.07.2021

    относно: Приемане на резултати от секционeн протокол на СИК при сработени контроли в Тридесет и първи изборен район Ямболски, при произвеждане изборите за народни представители на 11 юли 2021г.

  • № 161-НС / 11.07.2021

    относно: Приемане на резултати от секционни протоколи на СИК при сработени контроли в Тридесет и първи изборен район Ямболски, при произвеждане изборите за народни представители на 11 юли 2021г.

  • № 160-НС / 11.07.2021

    относно: Продължаване гласуването в СИК 310700002 с хартиени бюлетини в Тридесет и първи изборен район-Ямболски при произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021г.

всички решения