Районна избирателна комисия Ямбол


РЕШЕНИЕ
№ 185-ПВР/НР
Ямбол, 13.11.2016

ОТНОСНО: Жалба от Трифон Милчев Николов - застъпник на ИК за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова и сигнал от Десислава Иванова Кичукова – наблюдател на сдружение „ГИСДИ“, и двете за извършено нарушение на ИК.

В РИК-Ямбол, по ел. поща е постъпила жалба от Трифон Милчев Николов - застъпник на ИК за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, заведена под вх.№6/13.11.16г. в Регистъра за жалби и сигнали на РИК, както и сигнал от Десислава Иванова Кичукова – наблюдател на сдружение „ГИСДИ“, заведен под вх.№7/13.11.16г. в Регистъра за жалби и сигнали на РИК. Жалбата и сигналът са с единтичен предмет, като и в двете се сочи, че се обжалват незаконосъобразни действия на кмета на с.Стефан Караджово - Тодор Куртев, изразяващи се в неправомерно извозване на избиратели до избирателната секция в селото №310300007.

За извършване на проверка по постъпилите жалба и сигнал РИК-Ямбол определи комисия в състав – Ани Канева–член, Станимир Кескинов-член и Лора Каламерова.

След извършена обстойна проверка и проведени разговори по телефона с посочените в жалбата и сигнала лица, се установи че в изборния ден – 13.11.16г. кметът на с.Стефан Караджово-Тодор Куртев превозил с личния си автомобил съседката си Мария Трифонова до избирателната секция по нейна молба, тъй като същата е със затруднения в предвижването. По сведения на самия жалбоподател Трифон Николов, както и на посочената в сигнала Галина Канева, кметът не е придружавал избирателката в изборното помещение. Докато Тодор Куртев изчаквал пред секцията съседката, за да я върне обратно, там се появила и чинка му Герга Куртева, последната също със затруднения в предвижването. Кметът изчакал отвън приключването на гласуването на двете избирателки, след което ги превозил до домовете им.

Въз основа на гореизложеното, РИК-Ямбол приема за установено следното:

Жалбата и сигналът са допустими - депозирани от лица, които имат правен интерес от подаването им. Разгледани по същество, същите се явяват неоснователни.

Превозът на пътници и товари и контролът върху него, е от компетентност на ДАИ и не се съдържа в правомощията и компетенциите на РИК. Отделно от това, Изборният кодекс не визира забрана, лица независимо от длъжността им, да указват помощ и съдействие в изборния ден на граждани, които имат необходимост от такава. Описаните действия на кметът на с.Стефан Караджово не съставляват извършено нарушение на ИК и не могат да бъдат квалифицирани като неправомерни и незаконосъобразни.

 

С оглед изложеното и на осн. чл.72, ал.1, т.1 и т.20 от ИК, Районна избирателна комисия в Тридесет и първи район-Ямбол

РЕШИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалбата на Трифон Милчев Николов и сигналът на Десислава Иванова Кичукова, като НЕОСНОВАТЕЛНИ.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК, чрез Районна избирателна комисия в Тридесет и първи район - Ямбол.

Зам. председател: Мариана Георгиева Гърдева-Виденова

Секретар: Марияна Колева Петрова

* Публикувано на 14.11.2016 в 02:31 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 185-ПВР/НР / 13.11.2016

    относно: Жалба от Трифон Милчев Николов - застъпник на ИК за издигане на Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова и сигнал от Десислава Иванова Кичукова – наблюдател на сдружение „ГИСДИ“, и двете за извършено нарушение на ИК.

  • № 184-ПВР/НР / 13.11.2016

    относно: Промяна в състав на СИК на територията на община Тунджа за произвеждане на изборите за новия (втори) тур за избор на президент и вицепрезидент на републиката на 13 ноември 2016г.

  • № 183-ПВР/НР / 13.11.2016

    относно: Промяна в състав на СИК на територията на община Ямбол за произвеждане на изборите за новия (втори) тур за избор на президент и вицепрезидент на републиката на 13 ноември 2016г.

всички решения