Районна избирателна комисия Ямбол


РЕШЕНИЕ
№ 146 - ЕП/НС
Ямбол, 19.06.2024

ОТНОСНО: Предоставяне на достъп до обществена информация на Венцислав Атанасов Ангелов - председател на ПП НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА

В РИК Ямбол, на адреса на електронната поща на комисията е постъпило заявление по чл. 15, ал. 1, т.4 от ЗДОИ за достъп до обществена информация от Венцислав Атанасов Ангелов - председател на ПП НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА, заведено с вх. № 262/12.06.2024г. във входящ дневник на РИК.

В заявлението е обективирано искане за предоставяне на обществена информация, формулирано от подателя по следния начин: „По изискване на  Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) искам да ми бъдат предоставени НА ХАРТИЕН НОСИТЕЛ И С ПЕЧАТ НА РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ копия от ВСИЧКИ протоколи на секционните избирателни комисии  от изборите за Членове на РИК 31 Ямбол.“.

Заявителят е посочил формата за предоставяне на информацията - на хартиен носител, с печат на РИК Ямбол.

РИК Ямбол предполага, че искането на заявителя се отнася за протоколи на СИК от произведените избори за членове на ЕП и за народни представители на 9.06.2024г., а не за членове ва РИК 31 Ямбол, както погрешно е отразено в заявлението.

Съгласно чл. 4. ал.1 от  Закона за достъп до обществена информация, всеки гражданин на Република България има право на достъп до обществена информация при условията и по реда, определени в този закон, освен ако в друг закон е предвиден специален ред за търсене, получаване и разпространяване на такава информация.

В конкретният случай в друг закон е предвиден специален ред за търсене, получаване и разпространяване на исканата информация. Съгласно разпоредбите на Изборният кодекс, при изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, произведени на 09.06.2024г. на територията на РИК 31-Ямбол, секционната избирателна комисия установява резултатите от гласуването с хартиени бюлетини и от машинното гласуване и съставя удостоверителни документи - протоколи. РИК Ямбол, чрез изчислителния си пункт, сканира екземплярите на протоколите на секционните избирателни комисии, изпраща сканираните екземпляри на ЦИК и физически предава на ЦИК екземплярите от протоколите на секционните избирателни комисии. В изпълнение на разпоредбата на чл. 54, ал. 2 от ИК Централната избирателна комисия поддържа интернет страница, на която публикува сканираните и получените по електронен път екземпляри от протоколите на секционните избирателни комисии. Информацията е публична и налична на следния електронен адрес: https://results.cik.bg/europe2024/rezultati/31.html.

Следователно достъпът до исканата информация, съдържаща се в протоколите на секционните избирателни комисии, се осигурява по специален ред - чрез публикуването им на официалната интернет страница на Централната избирателна комисия.

Съгласно чл. 12, ал. 4 от ЗДОИ при искане на достъп до официална информация, която е обнародвана, съответният орган е длъжен да посочи изданието, в което тя е обнародвана, броя и датата на издаване.

Относно искането на заявителя в частта, в която е посочена формата за предоставяне на исканата информация – на хартиен носител, с печат на РИК Ямбол, същото следва да бъде оставено без уважение на основание чл. 27, ал. 1, т.1 от ЗДОИ - поради липса на техническа възможност.

Екземплярите от протоколите на секционните избирателни комисии са предадени от РИК Ямбол на ЦИК на 11.06.2024г. На основание чл. 72, ал.1, т.27 от ИК, РИК предава на областната администрация останалите книжа и материали, с изключение на предназначените за Централната избирателна комисия, в 7-дневен срок от обявяване на резултатите от изборите. Следователно в срок до 18.06.2024 г. РИК следва да предаде третия индигиран екземпляр от протоколите на секционните избирателни комисии на Областна администрация-Ямбол. За районна избирателна комисия се явява технически невъзможно да предостави на заявителя 472 бр. хартиени копия  на протоколи от по 20 страници всеки и същевременно да изпълни задължението си за предаване на областна администрация на всички изборни книжа в законоустановения срок.

Предвид изложеното и на основание чл.72, ал.1, т.1 от Изборния кодекс и ЗДОИ, Районна избирателна комисия в Тридесет и първи изборен район – Ямболски 

 

Р Е Ш И:

 

1.РАЗРЕШАВА предоставянето на достъп до обществена информация на Венцислав Атанасов Ангелов - председател на ПП НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА, като на основание чл. 12, ал. 4 от ЗДОИ, посочва, че информацията е публикувана на интернет страницата на Централна избирателна комисия, на следния електронен адрес: https://results.cik.bg/europe2024/rezultati/31.html.

2.ОТКАЗВА предоставяне на исканата информация на хартиен носител, с печат на РИК Ямбол, на основание чл. 27, ал. 1, т.1 от ЗДОИ - поради липса на техническа възможност.

Настоящото решение на РИК е обявено съгласно чл.72, ал.2 от ИК и същото подлежи на оспорване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му, по реда на чл.73 от ИК.

Председател: Ани Стефанова Канева

Секретар: Красимира Костадинова Иванова-Атанасова

* Публикувано на 19.06.2024 в 14:01 часа

Календар

Решения

  • № 146 - ЕП/НС / 19.06.2024

    относно: Предоставяне на достъп до обществена информация на Венцислав Атанасов Ангелов - председател на ПП НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА

  • № 145-НС / 10.06.2024

    относно: Приемане на резултатите на секционен протокол на СИК при сработени контроли в Тридесет и първи изборен район – Ямболски, при произвеждане на изборите за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

  • № 144-ЕП / 10.06.2024

    относно: Приемане на резултатите на секционен протокол на СИК при сработени контроли в Тридесет и първи изборен район – Ямболски, при произвеждане на изборите за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

всички решения